Ego sum qui sum

Puterea stelelor – intelepciunea universului


news_img_20_41Cele mai vechi texte care ne sunt ac cesibile mărturisesc interesul pe care strămoşii noştri l-au acordat tim pului, ciclurilor care-i dau ritmul şi locului pe care omul îl ocupă în cos­mos.  In toate  tradiţiile, omul este perceput ca un inter mediar între cer şi pământ. Axioma fundamentală este întotdeauna ana logia între om şi univers. Peste tot, găsim grupări coerente de arheti puri care dau posibili tatea de „a cunoaşte” sau de a caracteriza  elementele  acestui cosmos.În Occident, astrologia, aşa cum o cunoaştem noi, îşi are rădăcinile în lu mea antică, egipteană apoi greacă. Ptolemeu, dar şi Plotin, au mar cat în mod durabil practicile astrologice care vor urma. Pe vremea aceea, astrologul era înainte de toate un filosof. în Evul Mediu, aceste tra diţii sunt deţinute mai ales de către arabi, înainte de a se răspândi din plin în lumea creştină. Atunci, omul de ştiinţă şi astrologul sunt prelaţi. Renaşterea aduce apogeul tradiţiei astrologice. în plan medical, opera lui Paracelsus are o influenţă ma joră asupra contemporanilor săi. Acest personaj ieşit din comun pune bazele unui sistem medical care are ca stâlpi de susţinere patru elemente: cunoaşte rea naturii, astrologia, al chimia şi etica. Astrologul din acea epocă este adesea medic, alchimist, naturalist; altfel spus om de ştiinţă.

Paracelsus ,un mare initiat si medic al sec XV,  scrie:

„Omul este lumea cea mică; astfel că el conţine tot ceea ce cuprinde şi tot ceea ce are în ea lumea cea mare… Tot ceea ce se află pe pământ, chiar şi în locul cel mai izolat, îşi proiectează umbra asupra omului. Şi tot ceea ce se află în adâncul mărilor influenţează omul. Ceea ce se află pe Antarctica se reflectă în Arctica, şi invers, şi toate împreună în om. Ce este Venus-ul terestru dacă nu matricea ascunsă în pântece?”

Doar prin folosirea elementelor AN, LUNA, ZI, ORA si LOC, se poate intocmiASTROGRAMA, sau Tema Astrologica a momentului respectiv (pozitia astrala), care presupune calculul:

– celor 12 Cuspide a CASELOR ASTROLOGICE (Ascendentul exceleaza ca energie si informatii, in cadrul Crucii Cardinale a Temei- Asc. Ds. Mc. Fc.),

– pozitiile exacte a celor 10 PLANETE in cele 12 Semnele Astrologice, implicit si in Casele Astrologice,

– pozitionarea altor elemente folosite mai mult sau mai putin, AXA NODURILOR LUNARE (Capul de Dragon Nord si Sud), FORTUNA (Punctul de Noroc), LILITH, CHIRON, etc.

– stabilirea raporturilor dintre elemente, ASPECTE PLANETARE, ele sunt cele mai dinamice. In general se folosesc doar aspectele majore, cu un orb cam de 7 grade (Conjunctie- 0 grade, Sextil- 60, Cuadratura- 90, Trigon- 120 si Opozitia-180). 

Deci, avem prin aceasta suprapunere si conlucrare a elementelor de baza (Alfabetul Astrologic), date clare sau previziuni functionale si active despre persoana respectiva: Ascendentul in Zodia X, Grad Solar, Zi Lunara, Soare, Luna si toate pozitiile, aspectele,domeniile si dimensiunile de studiu, pline de date, care trebuiesc doar citite,interpretate si concluzionate.
Fie ca folosim programe astrologice de calcul al diferitelor pozitii astrologice, fie ca facem aceste calcule manual, in final rezulta un desen, o tema astrologica numita Astrograma sau cerul in momentul nasterii, revolutiei anuale…etc.; urmata de interpretarea efectiva a acestor simboluri, pozitii si relatii astrologice. Se face permanent o raportare intre locul si ora nasterii fata de Meridianul
Greenwich (pentru care sunt intocmite Tabele Efemeride cu pozitiile zilnice ale planetelor si Timpurile Siderale corespunzatoare), ora locala a tarii (functie de latitudine, longitudine si eventualele perioade de „ora de vara sau iarna”) si diferite Tabele ale Caselor Astrologice.Vom face un prim pas catre descifrarea influentelor planetare  incercand sa vedem ce influente subtile energetice ne poate aduce planeta care ne guverneaza.Mai jos sunt date influentele generale ale planetelor care vor fi corelate cu multe altele in articolele despre astrologie.

Planetele guvernatoare ale semnelor zodiacale:

Berbecul este guvernat de Marte 
Taurul 
este guvernat de Venus 
Gemenii 
sunt guvernati de Mercur 
Racul 
este guvernat de Luna 
Leul 
este guvernat de Soare 
Fecioara 
este guvernata de Mercur 
Balanţa 
este guvernata de Venus 
Scorpionul 
este guvernat de Pluto  (tradiţional de Marte)
Săgetătorul este guvernat de Jupiter 
Capricornul 
este guvernat de Saturn 
Vărsătorul 
este guvernat de Uranus  
Peştii sunt guvernati de Neptun

Semnul Zodiacal      Tranzitul Soarelui    
Berbec                   21 martie – 20 aprilie   
Taur                      21 aprilie – 22 mai   
Gemeni                  23 mai – 21 iunie   
Rac                       22 iunie – 22 iulie   
Leu                       23 iulie- 22 august   
Fecioară                23 august – 22 septembrie   

Semnul Zodiacal      Tranzitul Soarelui 
   
Balanţă                 23 septembrie – 22 octombrie 
Scorpion                23 octombrie – 22 noiembrie 
Săgetător              23 noiembrie – 22 decembrie 
Capricorn               22 decembrie- 20 ianuarie 
Vărsător                21 ianuarie- 19 februarie 
Peşti                     20 februarie – 20 martie 
  

PLANETELE PERSONALE

Soarele exprimă identitatea personală şi personalitatea. Reprezintă realitatea sinelui, esenţa verbului a fi şi vitalitatea vieţii. Prin Soare noi exprimăm propria noastră individualitate într-o formă creativă. Simbolizează expresia vieţii, felul cum ne prezentăm în lume.
Cunoscându-ne felul nostru de a fi suntem capabili să ne găsim locul special în lume, aceasta fiind cea mai puternică forţă a psihicului uman. Oamenii doresc să se exprime în lume într-un mod individual şi personal. Prin intermediul Soarelui noi ne personalizăm experienţele, pentru că avem un sens al conştiinţei „Eu”. Acesta determină ce este mai important în fiecare dintre noi. De aceea Soarele este realitatea noastră pe care este posibil să o înţelegem superficial.

Luna exprimă instinctele noastre, reacţiile obişnuite, reacţiile emoţionale şi subconştientul. Prin Lună noi exprimăm principiul nevoii, nevoia de siguranţă şi securitate în relaţii. Luna reprezintă partea  reflexivă a personalităţii, care conduce la dezvoltare şi la abilitatea de adaptare psihologică la schimbări. Reprezintă  natura copilăroasă din noi atunci când suntem vulnerabili şi depindem de alţii din punct de vedere al siguranţei, al căldurii şi al hranei. Toanele, bune şi rele sunt toate parte a dinamicii induse de Lună.

Mercur reprezintă gândirea, învăţatul şi capacităţile de comunicare. Împarte capacitatea de a raţiona, a imagina, şi identificarea mentală cu lumea. Reprezintă abilitatea noastră de a teoretiza cât şi cea de a pune în practică. Conduce mutaţiile psihice, învăţarea de abilităţi, dexteritate mentală şi psihică. Această planetă reprezintă dorinţa de a folosi abilităţile verbale, mentale şi de negociere pentru a ne exprima imaginativ sau real. Guvernează toate formele de comunicare. Mobilitatea fizică este de asemenea arătată de Mercur şi în acest mod planeta leagă sănătatea corpului şi a minţii. Principul planetei este ‘schimbul’. Legătura între gând şi gură este funcţia lui Mercur. Ca un mesager, funcţia lui este dublă – duce informaţii la şi dinspre minte, este un constant flux de impresii, fapte, motive, experienţe senzoriale, şi analizează aceste informaţii.

Venus reprezintă plăcerea, bucuria relaţiilor, dragostea şi grija faţă de altul. Ne ajută să decidem ceea ce este important pentru binele şi fericirea şi ceea ce este irelevant. Ne dă îndemnul de a căuta companie şi dragoste, de a ne simţi bine în pielea noastră, deci are legătură cu respectul de sine.Venus este dorinţa din subconştient de a ne unii cu alţii, şi este voinţa noastră de a coopera. Ne ajută să ne bucurăm şi ne aduce plăceri – estetice cât şi fizice. Nu este o sursă mare de energie, dar este indispensabilă pentru a căuta legături.

Marte reprezintă energia folosită pentru a ne afirma, de a lupta pentru  ceea ce dorim să realizăm şi a lua decizii. Cuvântul care defineşte Marte este ‘acţiunea’. Este motorul abilităţii de a face faţă provocărilor, de a lua iniţiativa, de a folosi forţa şi de a face efort, de a rezista defensiv sau ofensiv. Ne îndeamnă să fim competenţi – de a ne juca şansa. Îndrăzneala, curajul, şi conduita sunt legate de Marte. Reprezintă însăşi voinţa şi expresia propriului ego. Marte poate exprima de asemenea furia, frustrarea şi mânia, deci este primitiv, o energie instinctivă. Ne împuterniceşte să fim îndrăzneţi în tot ceea ce facem, dar nu are prea mult de-a face cu tactul şi diplomaţia.

PLANETELE SOCIALE

Jupiter – Această planetă este energia folosită pentru dezvoltare, creştere şi explorare a unui scop mai înalt în viaţă, de  a provoca regulile existente în societate. Reprezintă abilitatea de a stabili propriile limite etice, morale şi legale şi de a dobândi un nivel mai înalt de înţelepciune, educaţie, putere şi experienţă. În propria extindere ne lărgim orizonturile, de asemenea exprimă dorinţa de a trece dincolo de ceea ce este cunoscut – prin călătorii, filozofie, şi extinderea experienţelor vieţii până la ultima şi dincolo de ea. Jupiter ne face capabili de a ne dezvolta dincolo de graniţele stabilite de norme familiare sau sociale, de a ne dezvolta şi de a înflorii. Deoarece acesta este un impuls vital, similar din anumite puncte de vedere cu cel al Soarelui şi al lui Marte, ne dă de asemenea impulsul de a ne întinde prea mult, de a ne amplifica şi ne exagera limitele. Dar chiar şi aşa, noi creştem în înţelepciune şi prosperăm prin folosirea puterii acestei planete.

Saturn este energia comprimată a disciplinei, limitării şi structurii. Ne împuterniceşte în aplicarea unor obiceiuri şi ne oferă dorinţa şi abilitatea de a deveni maturi prin trăirea vieţii în conformitate cu anumite reguli şi paradigme. Este legată de familie şi de sentimentul de securitate şi tradiţie.
Saturn are şi o influenţă negativă, ca toate planetele de altfel, deoarece în dorinţa de a stabili standarde în funcţie timp şi ierarhii, ne poate face teamă de schimbare şi inhibaţi, dezvoltând conservatorismul. Folosim acest model planetar în a stabili rutine şi scopuri confortabile, asta pentru a balansa dorinţa de expansiune a lui Jupiter. Aceasta este o parte din noi mai degrabă refractară decât revoluţionară, şi ne dă capacitatea de a construi structuri solide în viaţă care ne permit să prosperăm printr-o viaţă rezervată şi temperată.
Ambiţiile şi scopurile care sunt stabilite prin Saturn sunt de obicei accesibile dar cer o muncă grea, înceată şi de multe ori laborioasă în aplicarea de rutine şi standarde. Planeta poate induce pesimism.

PLANETELE TRANSPERSONALE

Uranus oferă imboldul de a schimba lucrurile radical – câteodată chiar într-un mod violent. Exprimă voinţa şi dorinţa de a deranja status quo-ul prin zdruncinarea normelor societăţii. Ca o planetă externă, orbita acestei planete stă în fiecare semn zodiacal aprox. câte 7 ani, aşa că mulţi oameni născuţi în acei şapte ani au această planetă în acelaşi semn. Astrologii privesc acest fenomen ca o energie generaţională sau colectivă, şi este bine cunoscut partea rebelă a naturii noastre, adesea exprimată în acelaşi fel cu semenii noştri. Ne conduce în căutarea altor semeni unici şi este modelul pe care noi îl considerăm perfect prin provocarea şi desăvârşirea din prezent, spre idei futuriste. Aceasta este partea din noi care progresistă, inventivă şi nesubordonată. Partea negativă a planetei este că manifestă instabilitate, şocuri, reacţii nervoase şi gândire haotică. Dar în acelaşi timp ne poate face inspiraţi, reformatori, dar şi nerealişti şi ciudaţi. Creează dorinţa pentru emoţii şi pentru schimbare prin a fii excentric, pervers, original şi scânteietor.

Neptun  este visător, amăgitor, iluzionare şi imaginativ, reprezintă partea evazivă a naturii umane. Este un model pentru a simţi ceea ce este intangibil, romantic, magic şi mistic, altruist şi îndrăgostit necondiţionat, dar poate fi şi exprimarea sentimentului de victimă, trăirea într-o lume a fantasticului, evitând realitatea. Ne dă capacitatea de a juca, de a crea iluzii, de a-şi exprima energia prin muzică, artă, spiritualitate şi imaginaţie. Această planetă ne conferă capacitatea de a ne deplasa în conştiinţă, de a exprima idei şi viziuni, şi este un model de generaţie, staţionând 14 ani în fiecare semn. Duce la tendinţe de evadare, comportament pătimaş şi hipersensibilitate emoţională. Ne dă capacitatea  de a face faţă sau de a ne schimba prin transcenderea dificultăţilor vieţii, capacitatea acceptării subtile că nu avem parte întotdeauna de ceea ce credem că merităm, şi ne îmbibă cu credinţa că avem un scop mai înalt în viaţă şi îl vom obţine prin credinţă. Aduce fervoarea religioasă, credinţa într-o forţă superioară şi adesea proeminent în aceia care au tendinţe de mediumi sau clarvăzători.

Pluton este motorul transformării, a schimbării totale şi înţelegerea celor mai adânci, întunecate părţi ale sinelui. Ne îndeamnă să fim distructivi, dar şi de a aduce o reformă pozitivă şi schimbări definitive. Ne conectează cu cea mai adâncă, subconştientă parte a personalităţii, şi pe tărâmurile subconştientului colectiv, aşa că prin Pluton ne putem curăţa prin fluxul curentului al schimbării colective. Aceasta apare aparent prin moarte şi distrugere dar acolo există o parte din noi care este inevitabil atrasă de partea mai întunecoasă a umanităţii, de aceea este adesea experimentată ca un imbold de a investiga şi de a descoperi problemele complexe ale condiţiei umane. O putem numi ca un impuls de a schimba viaţa ca în ceva cu totul nou prin distrugerea completă a vechilor obiceiuri, a vechilor relaţii, a vechilor apartenenţe, ca un efect al renaşterii a unei părţi din psihicului. Reprezintă fascinaţia noastră faţă de rău şi forţele întunecate, dar este o înţelegere instinctivă că libertatea este cunoscută prin eliminarea acelor părţi din noi înşine care ne leagă prea mult de partea materială a vieţii. Astfel, ea reprezintă cea mai înaltă şi cea mai adâncă formă a morţii şi renaşterii spre o dimensiune spirituală. Ea poate evoca violenţa şi pasiuni puternice în oameni şi ca energie colectivă poate avea un efect de masă mai mult decât la nivel personal.

„Un medic care nu cunoaşte astrologie nu are dreptul să se autointituleze medic… Există o singură curgere, o singură respiraţie, toate lucrurile sunt în simpatie” – Hipocrate (460-377 î.C.)

sursa: ezoterism.com

One response

 1. Reteaua Literara

  In Literatura Română au loc transferuri, unele spectaculoase şi bruşte, alte componente au dispărut din contidian şi apar fără a fi observate, pe net!

  Astfel, din cenacluri, reviste de cultură, de câţiva ani, poezia s-a mutat pe reţele de socializare cum ar fi reţeaua ning, Cleopatra, care este administrată de Andrada Luisa Matei.

  La fel ca şi în structura politică din societatea românească, şi unele activităţi literare sunt preluate şi „coordonate” de persoane care, se încadrează între nişte limite, parcă predestinate sau lăsate ca blestem.

  La un capăt la astfel de persoane, chiar dacă originea ereditară, socială şi educaţia lor anterioră, sunt cu multiple deficienţe comportamentale, au totuşi un talent, nu chiar comun. Păcat este însă că la celălat capăt, la astfel de persoane, scapă şi ies în evidenţă, de multe ori, caracterul lor extrem de urât.

  La fel cum este „coordonatorul” principal, aşa sunt şi câteva dintre persoanele care apar în această, reţea ning, frumoşi aparent pe dinafară, dar urâţi rău de tot şi deformaţi, în interiorul lor!

  De ce scrieţi când aveţi sufletul deformat? Este o refulare a negativului din voi în lipsa pozitivului pe care îl căutaţi, tu Andrada Luisa Matei, tu Florin Ionel Cernat, tu Ion Vanghele?

  Reţeaua Literară

  aprilie 3, 2011 la 9:26 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s